Vuurwantsen
Vuurwantsen Pieter van Breugel

Insecten in de tuin

Natuur

HELMOND-WEST Bij insecten denken we al gauw aan vervelende kriebelbeestjes of gemene stekers. Toch is dit negatieve beeld van toepassing op slechts een zeer klein deel van de wonderlijke wereld der insecten. Pieter van Breugel uit Veghel zal een presentatie verzorgen waarin hij u op ontspannen en leerzame wijze meevoert naar het insectenrijk. U zult ingewijd worden in het intieme leven van een aantal soorten, die representatief zijn voor de insectengroep waartoe ze behoren en die in onze directe omgeving zijn aan te treffen. Er valt dichtbij immers nog zeer veel te genieten als u heeft geleerd hoe en waar te kijken. U wordt op deze avond een flink eind op weg geholpen.

Aan de hand van heel bijzondere foto’s zal de spreker putten uit eigen ervaringen, opgedaan bij het bewonderen en bestuderen van de levenscyclus van insecten. En misschien wordt eindelijk eens die vraag beantwoord die u al lang op de lippen brandt. Voorkennis op het gebied van insecten is niet nodig. En wellicht dat u na afloop ook eens gaat zoeken naar schildwantsen, azuurjuffers, behangersbijen en andere dieren die alle een respectvol plekje op deze aarde verdienen.

De lezing vindt plaats op 19 maart in de Westwijzer, Cortenbachstraat 70, 5707 TJ Helmond. De entree is gratis voor leden, niet-leden betalen € 5,-. Aanvang is 20.00 uur

Persoonlijke informatie Pieter van Breugel

“Geboren en getogen in Sint-Oedenrode (1947). Na mijn promotietijd in Nijmegen werd ik leraar scheikunde aan het Zwijsencollege in Veghel. Al in een vroeg stadium was ik met natuur en in het bijzonder met insecten bezig. Mijn specialisatie is bijen en wespen en meer in het bijzonder de insecten die zich voortplanten in insectenhotels en de daarbij levende parasieten. In 2014 verscheen mijn boek ‘Gasten van bijenhotels’ bij EIS-Naturalis, dat in 2023 een vierde druk kende. Het is te lezen op www.bestuivers.nl/publicaties. In 2019 werd van mijn hand de ‘Basisgids wilde bijen’ gepubliceerd bij de KNNV-Uitgeverij, waarvan inmiddels 3 drukken zijn verschenen. Ik maak veel macro-foto’s van een breed scala aan insecten, onder andere in onze eigen tuin. Die vormen de basis voor mijn lezing over ‘Insecten in de tuin’.”

grote wolbij