Het huidige bestuur bestaat uit 6 dames
Het huidige bestuur bestaat uit 6 dames Groei en bloei Helmond

Groei & Bloei Helmond e.o. bestaat 125 jaar!

Natuur

HELMOND/REGIO De Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, zoals de officiële naam van Groei & Bloei luidt, is begonnen in 1873 als een vereniging van eigenaren van landgoederen, allerlei adellijke lieden met koning Willem III als beschermheer met daarnaast bloemenkwekers, bloemisten en bloemen- en bollenhandelaren. Ook enkele tuinbazen en tuinknechten behoorden tot de leden. Men hield zich vooral bezig met het organiseren van grote evenementen zoals tuinbouwtentoonstellingen. De vereniging heeft ook de bloemenveiling in Aalsmeer mee opgericht, nam het initiatief voor de Nationale Boomplantdag en startte in 1925 met Moederdag om de bloementeelt te stimuleren.

Rond 1900 ontstonden de eerste afdelingen waaronder de Vereniging Helmond en omstreken in 1899. De eerste tuinbouwscholen werden door de vereniging opgericht en ook bloemsierkunst- en hoveniersopleidingen werden gerealiseerd. Omdat de vereniging zo betrokken was bij de maatschappij verkreeg die het predicaat ‘koninklijk’ en werd het dus de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (KMTP), heden ten dage beter bekend als Groei & Bloei met prinses Beatrix als beschermvrouwe.

Langzaamaan werd Groei & Bloei een vereniging voor tuinliefhebbers met als belangrijkste doel het uitwisselen en verspreiden van plantenkennis.

Groei & Bloei heeft zo’n 27.000 leden verdeeld over 127 afdelingen in Nederland en Vlaanderen en daarmee zijn we de grootste vereniging voor tuinliefhebbers met een eigen tuintijdschrift. De afdeling Helmond organiseert jaarlijks lezingen, excursies naar kwekerijen en tuinen in binnen- en buitenland, bloemschikcursussen en workshops voor leden en niet-leden. Iedereen kan meedoen. Maar het allerbelangrijkste is de sfeer tijdens de bijeenkomsten, het samenzijn van tuin- en plantliefhebbers. Het uitwisselen van kennis, planten en zaden maakt mensen blij.

De algemene doelstelling van de vereniging de mens bewust te maken van zijn plaats in de natuur, door het bevorderen van kennis en belangstelling omtrent het leefmilieu in het algemeen en omtrent bloemen, planten en bomen in het bijzonder, is zeker ook in deze tijd waarin de natuur in ons land het zo hard te verduren heeft, van immens belang.

Het in 1899 volledig uit mannen bestaande bestuur heeft een gedaantewisseling ondergaan. Het huidige bestuur bestaat uit 6 dames.

Gedurende het hele jaar 2024 vinden er allerlei jubileumactiviteiten plaats, kijk daarvoor op onze site: www.helmond.groei.nl.

De lezing op dinsdag 19 maart ‘Insecten in de tuin’ door Pieter van Breugel in Wijkhuis Westwijzer is de eerste activiteit. Meer informatie hierover verschijnt volgende week in deze weekkrant.

In 1899 bestond het bestuur volledig uit mannen