Afbeelding
Stichting Tiny V

Stichting Tiny V en Kunsthuis ’t Oude Raadhuis presenteren: Tiny Vermulst, een leven tussen Frankrijk en Brabant

Kunst en Cultuur

BEEK EN DONK/HELMOND In samenwerking met Kunsthuis ’t Oude Raadhuis te Beek en Donk presenteert Stichting Tiny V een tentoonstelling met schilderijen en tekeningen van kunstenaar Tiny Vermulst (1929-2021). Voor deze omgeving is Tiny geen onbekende. Ze werd in de buurt geboren, in Stiphout, in een kunstzinnige en muzikale familie. Na kunstnijverheidsopleidingen in Amsterdam en Eindhoven begint ze in 1956 als ‘vrije kunstenaar’. Tiny trouwde met ondernemer Joep van Ham en woonde jarenlang in Helmond. Vanwege het werk van haar echtgenoot, woonde ze ook lange tijd in Frankrijk, in Rully nabij Parijs. Veel van haar werk is geïnspireerd op het Franse landschap en de natuur. 

Tiny’s oeuvre karakteriseert zich door het bijzondere, fijnzinnige gebruik van materialen. Naast verf op doek werkte ze ook met krantenknipsels, papier, bladeren, takjes, en zelfs cement en gruis, waardoor pasteuze structuren ontstonden. Je zou haar een ‘materieschilder’ kunnen noemen. Tiny Vermulst werkte veel in een abstracte stijl, maar ook figuratief. De meeste werken hebben bewust geen titel gekregen: ze vond het belangrijk om de fantasie van de toeschouwer te prikkelen. Bij het zien van haar schilderijen valt nog iets op, namelijk de vergelijkbare afmetingen. Het formaat 210 bij 60 en 210 bij 80 centimeter gebruikte ze veelvuldig, omdat dit het formaat is van de etspers. Soms haalde ze haar schilderijen door de etspers.

In 2012 richtten Tiny en Joep ‘Stichting Tiny V’ op. Het doel van de stichting was tweeledig. Naast het beheer van de kunstwerken van Tiny, wilden ze jong aanstormend kunsttalent (uit heel Nederland) ondersteunen en stimuleren. Ook na Tiny’s overlijden in 2021, heeft de stichting beide doelen kunnen uitvoeren. De beginnende carrière van een aantal net afgestudeerde kunstenaars heeft dankzij het toekennen van stipendia een mooie impuls gekregen. Het bestuur van Stichting Tiny V is verheugd haar werk nu te kunnen tonen in het Brabantse Beek en Donk, in de buurt van waar zij is opgegroeid en zo lang gewoond en gewerkt heeft.

De tentoonstelling Tiny Vermulst. Een leven tussen Frankrijk en Brabant zal op zaterdag 6 januari om 16:00 uur feestelijk geopend worden. Tijdens de opening zal een werk van Tiny Vermulst worden verloot aan de hand van verkochte loten. Deze zijn € 2,00 per stuk.

We nodigen u graag van harte uit om bij de opening aanwezig te zijn en kijken uit naar uw komst!

Tiny Vermulst. Een leven tussen Frankrijk en Brabant.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 6 januari tot en met 28 januari 2024 in Kunsthuis ’t Oude Raadhuis. Het adres is Heuvelplein 8, 5741 JK Beek en Donk. Openingstijden: zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Afbeelding