Afbeelding
Derk Alting Siberg

Expositie van graffiti-kunstenaar Derk Alting Siberg: After Graffiti FX

Kunst en Cultuur

Recycle Art Project

HELMOND Nu te zien bij POST#5700 - Watermolenwal 16a
Expositieruimte: Grote hal
Dinsdag 5 december tot en met vrijdag 15 december en 17 december, van 13 tot 17 uur.

HELMOND “Al jarenlang heb ik heel wat muren voorzien van graffiti. Dit heb ik gedaan voor bedrijven en instanties, maar ook bij mensen thuis. Ik heb mooie muurschilderingen gemaakt waar ik echt wel trots op ben, alleen zit aan deze mooie uiting ook een lelijk randje en dat is het afval dat overbleef: lege en halflege spuitbussen, handschoenen, caps. Ik heb een flinke berg afval geproduceerd. Het idee om iets met het afval te maken is jaren geleden al ontstaan, alleen kwam het door mijn drukke agenda nooit van de grond. Daarbij wilde ik graag een nieuwe weg inslaan, die van 3D-werk maken. Iets wat ik nooit eerder heb gedaan, ik maak graffiti en ik schilder altijd alles 2D. Om over te gaan naar 3D was voor mij een nieuw en onzeker proces, iets waar ik tijd en doorzettingsvermogen voor nodig had. 

Na de BLITZ-expositie die ik dit jaar had georganiseerd (een weekend in oktober waarbij op drie plekken in Helmond kunst te zien en te koop was) vroeg Joke Smeulders van POST#5700 of ik in november een project wilde doen bij ze. Ik besloot die kans aan te grijpen om een maand lang te werken aan mijn Recycle Art Project, wat betekende dat ik een maand lang zou werken aan een project waarbij het proces belangrijker was dan de uitkomst. In eerste instantie. 

Recycle Art is op zich niets nieuws. Veel kunstenaars en designers zijn voorgegaan, zoals bijvoorbeeld industrieel ontwerper Piet Hein Eek en streetartist Bordalo II. Met die laatste Portugese straatkunstenaar heb ik al eerder, in 2015, een expositie gehad in Baku, Azerbijan. Samen met Hans v/d Berkmortel en Roel Hanssen hebben we daar van zwarte plastic kratjes een enorm monsterachtig object gemaakt. Helemaal geassembleerd met draad uit COAX-kabels. Zelf gestript en daarna gebruikt voor de assemblage. In datzelfde jaar heb ik op de Kempel samen met de leerlingen daar een enorme staart van een walvis gemaakt van wegwerpplastic; refererend aan de plastic soup. Dat ik al een klein beetje ervaring heb met Recycle Art is te zien. Het bleek een zwaar en vies proces. Beschermd in een pak met spuitmasker, beschermbril en handschoenen ben ik helemaal losgegaan op een tas vol met ‘lege’ spuitbussen. Tussen aanhalingstekens, want die spuitbussen zaten nog vol lucht en een beetje verf. Door er met een moker op te slaan ontploften de spuitbussen en dat gaf een willekeurig en ongecontroleerd effect op doeken en panelen. Vervolgens heb ik van spuitbussen sculpturen gemaakt, mijn eerste 3D-werk. Met dit proces wilde ik bewustwording creëren en mezelf verrassen. En dat is aangenaam gelukt!”

Afbeelding