Afbeelding
E.C.V. De Heipoort

Hoe een uitnodiging tot een verbroederingsfeest kan leiden

Algemeen

HELMOND Carnavalsvereniging de Heipoort vindt haar oorsprong in de Heistraat. Sinds jaar en dag vormt ze een bekend beeld in het Helmondse carnavalsleven. Toch is het niet altijd even makkelijk geweest om de vereniging draaiende te houden. De coronaperiode is ook voor de Heipoort een pittige periode gebleken, maar omdat de leden samen de schouders eronder hebben gezet, staat de club nog steeds als een huis.

Door: Gabriël van Eekelen

Vorige carnaval was Frank van Veijfeijken de prins. “Dat is een eer natuurlijk”, zegt Frank. “Ik vertelde het vol trots tegen vrienden van mij. Zij wonen in IJmuiden en weten niets van carnaval. Maar ze waren zeer geïnteresseerd in het feest en haar rituelen. En ze gaven aan dat ze het carnaval weleens zouden willen meemaken zoals het écht gevierd wordt. Dan kom vier dagen naar Helmond en beleef het”, zei ik. “En dat hebben ze gedaan.”

Frank vertelt dat de kinderen van de vrienden een dag bijzonder verlof kregen, omdat de school het zó’n mooi initiatief vond dat ze daar wel in mee moest gaan. Omdat de kinderen maar één dag kregen, kon het gezin uit IJmuiden niet de volle vier dagen carnaval vieren. Het werden er drie, maar die bleken memorabel te worden.

Bestuurslid Delano van de Rijdt: “We hebben ze in alles meegenomen. En onze vereniging heeft het gezin omarmd alsof ze al jaren lid waren. Ze hoorden er gewoon bij, zoals dat met carnaval hoort.” Secretaris Olaf Reilingh laat een mailtje van het gezin lezen. “Deze hebben we naderhand gekregen. Iedereen was zó enthousiast dat de vader zelfs in de raad is gaan zitten. Lees maar hoe ze het feest hebben ervaren.”

Uit de lange mail valt mij deze alinea op:
‘Wat me bij gebleven is, is de dienstbaarheid naar elkaar toe. Het respect voor eenieder! En dat er ontzettend veel lol gemaakt kan worden met mensen die je eigenlijk niet goed kent. Heel bijzonder voor mensen zoals wij die uit een regio komen waar er meer afstand en koelte is tussen mensen.’

Frank vertelt verder: “Omdat we zo’n positieve feedback hebben ontvangen, zijn we in de vereniging hierover verder gaan nadenken. We zagen het als een soort verbroedering tussen Zuid- en Noord-Nederland en we bedachten dat het misschien een mooi idee was om de verbroedering tussen de verschillende carnavalsverenigingen aan te scherpen. Je ziet de mensen met een steek op hun hoofd en aan de kleur ervan weet je bij welke vereniging ze horen. Maar kom je dezelfde persoon op de markt tegen, dan heb je geen idee wie het is. Dat zou toch anders moeten kunnen.”

Er komt een verbroederingsfeest. Op 15 juni bij Soos 40. Olaf: “Inmiddels zijn alle verenigingen in Helmond aangeschreven, en we hebben een aantal bevriende verenigingen buiten Helmond uitgenodigd. 15 juni vieren we samen feest, als broeders. Het is niet in de stijl van carnaval. We verschijnen niet in een zwart pak met een steek, maar we zijn als onszelf. Zodat we elkaar goed leren kennen, in een gezellige ambiance.”

Delano vervolgt: “Niet alleen leden van de verschillende carnavalsverenigingen zijn welkom; iedereen is bij dezen uitgenodigd om naar Soos 40 te komen. Houd voor meer informatie vooral onze sociale media in de gaten. We zijn actief op Facebook en op Instagram. 15 juni is overigens niet voor niets als datum gekozen; het zit precies tussen de laatste carnavalsdag en de 11e van de 11e in.”

Olaf: “Het was mooi dat die mensen uit IJmuiden snel inzagen dat wij niet vier dagen aan het zuipen zijn. Als vereniging zijn we zeer maatschappelijk betrokken en we trekken de verbroedering in principe verder door dan we in eerste instantie zelf door hadden. Zo gaan we bijvoorbeeld met onze danseressen naar verzorgingstehuizen. De meiden dansen voor en met de bewoners. We willen ze een mooie middag bieden. En we gaan naar de opvang van asielzoekers. Die kinderen hebben geen idee wat carnaval is en in het begin staan de meesten met grote ogen en vol verbazing naar ons te kijken. Maar zodra ze mee gaan doen heeft iedereen een geweldige tijd.”

Frank: “We zetten ons ook graag in voor een goed doel. Helaas heeft onze club recent twee leden aan kanker verloren. Een bijzonder groot gemis. Om de familie en vrienden te laten weten dat hun dierbaren in ons hart zitten, lopen we eind juni mee met de 26 uur durende estafetteloop ‘In Beweging Tegen Kanker’. We proberen hiermee, uit naam van onze overleden vrienden, zoveel mogelijk geld voor het kankerfonds op te halen.”

Olaf sluit aan: “Tijdens carnaval organiseren we ook een middag voor kinderen. Na zo’n middag blijven er best wat kleurpotloden en krijtjes over. Net zoals snoep en koek. We volgen het fantastische initiatief van bloemist Tiny Roelofs. Hij heeft zijn partner moeten verliezen en hij zorgt er wekelijks voor dat er in het Elkerliek een mooie bos bloemen staat. Zo bedankt hij het personeel van de afdeling oncologie. Tiny noemt dat ‘kleurig chemo’. Wij verzamelen de kleurtjes en het snoepgoed en we zorgen dat het bij het Elkerliek komt. De kinderen die een chemo moeten ondergaan, kunnen dan in ieder geval hun gedachten verzetten door te tekenen en te snoepen.”

Goed bekeken zit de wil tot verbroedering in de genen van de vereniging. Dat er een feest uit voortvloeit, voelt als een logische stap. Op 15 juni, rond 20.00 uur kan je terecht bij Soos 40, het voormalige TOV-gebouw, Azalealaan 40. In de voorverkoop kost een kaartje € 5,- en aan de kassa betaal je € 7,50 om naar binnen te mogen.


Houd de sociale kanalen van de Heipoort in de gaten voor meer informatie!

Afbeelding