Afbeelding
Heemkundekring Helmont

Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog

Algemeen

HELMOND Op dinsdag 7 mei 2024 organiseert Heemkundekring Helmont een lezing met als thema ‘Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog’. De lezing wordt verzorgd door Piet Snijders en vindt plaats in Wijkhuis De Fonkel, Prins Karelstraat 123 in Helmond. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De entree is gratis. U dient zich voor deze lezing voor 2 mei aan te melden via: info@heemkundekringhelmont.nl.

De illegaliteit in de Tweede Wereldoorlog is een onderwerp waarover we nooit uitgesproken raken. Zeker niet in Peelland, waar het verzet kort na de oorlog al letterlijk en figuurlijk werd geromantiseerd in boeken als ‘De Ontmoeting’ van Antoon Coolen en ‘De Zwarte Plak’ van Toon Kortooms. Het gegeven dat daar ‘lang niet alles’ in stond, maakte de illegaliteit alleen maar geheimzinniger. Wat was precies dat verzet? Wie hoorde erbij, wie niet? En waarom ging de een wel en de ander niet ‘ondergronds’? Allemaal vragen die dit jaar - waarin we 80 jaar vrijheid vieren – ook weer boven komen drijven. De inleider – hoewel naoorlogs – heeft zich dit soort vragen sinds zijn kindertijd gesteld. In zijn inleiding zal hij proberen enige duidelijkheid te verschaffen. Als toetje brengt hij een verrassend filmportret mee van (intussen wijlen) Maria van Staveren, de jongste zus van verzetsheld Cor van Staveren van de Eikenhof uit Veulen/Venray.

Over de spreker

Piet Snijders (Heusden 1952) is de jongste van negen uit een boerengezin in de Veluwepeel in Asten-Heusden. Zijn ouders hebben de oorlog met hun vijf oudste kinderen intensief meegemaakt. In zijn jonge jaren consumeerde Piet gretig hun oorlogsverhalen. In zijn werkzame leven was hij meer dan veertig jaar journalist bij het Eindhovens/Helmonds Dagblad en ging hij oorlogsverhalen ook bepaald niet uit de weg. Na zijn pensionering werd Piet ‘storyteller’ bij Museum Klok & Peel in Asten. Het regionaal project ‘Death Valley De Peel’ bij de viering ‘75 jaar vrijheid’ kwam uit zijn koker. Snijders schreef diverse boeken, waaronder de oorlogsboeken ‘Death Valley De Peel’ en ‘Doublecrash’. 

Afbeelding
Piet Snijders